Missie

Zo divers qua bevolking als het land Suriname zelf is, zo bijzonder is het ook dat haar bewoners over de hele aardbol uitgewaaierd zijn. Een waardevol gegeven wat ook de Surinaamse fotograaf Raul Neijhorst niet ontgaat. Gelegen naast een Britse én een Franse kolonie, voor haar de enorme oceaan en achter haar het ondoordringbare oerwoud van Brazilie, is Suriname op een bijzondere manier redelijk geïsoleerd/op zichzelf gelegen. Wil een Surinamer verder dan de landsgrenzen, dan is het pakken van een vliegtuig de meest logische vervoerswijze. En zo geschiedde. Surinamers gingen buiten de landsgrens: Nederland, Verenigde Staten, Nederlandse Antillen, Brazilië, België of Frans Guyana. Niets is te ver. Anderen bleven juist, Suriname zelf biedt immers ook genoeg: ongerepte natuur om te vertieren, een koloniale stad met een rijke, maar korte, historie, mensen van verschillende afkomsten en hun daarbij behorende culturele rugzak, de genoeglijkheid van een kleine stad  en natuurlijk een fijn klimaat.

Met dit project wil Raul Bekende en Bijzondere Surinamers in Suriname, Nederland en andere landen van de wereld zichtbaar maken. Een presentator van volle Surinaamse komaf kan in Nederland bekendheid genieten om dat wat hij of zij gedaan heeft, iets wat in Suriname zelf geenszins bekend is. Andersom kan ook, een Surinamer die in het land zelf hit na hit scoort maar in Nederland bij de Surinamers  geen lichtje doet branden. En dat terwijl hun gemeenschappelijke deler juist is is waar een Surinamer altijd trots op is: het Surinamer zijn óf voelen. Feit is dat beide personen, de een in Nederland, de ander in Surinamer hun sporen verdiend hebben. En zo zijn er vele mensen met Surinaamse roots die all over the World goed bezig zijn.

De keuze voor 75 personen met een sterke binding met Suriname was ingewikkeld. Zonder te passeren, zonder afbreuk te doen, zonder te verwaarlozen, zonder te …, is er een groep van 75 BS-ers ontstaan. Allen hebben hun sporen nagelaten in een samenleving waarin zij Suriname uitdragen. En ja, 75,  is eigenlijk weinig, want Suriname kent ruim 900.000 bijzondere mensen. Ongeveer 500.000 gevestigd in Suriname en de rest in Nederland, Amerika, Curacao en nog vele landen in de wereld.

 

 

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin